Ostatki KARNAWAŁU 2021- czyli czas na tradycyjne śledzie
Śledzie według rodzinnego przepisu
Przesłała mgr inż. Katarzyna Kramarska
Wymoczyć śledzie, po 2 h. moczenia, sprawdzić, czy nadal są słone, zmienić wodę i dalej moczyć. Po odsoleniu śledzi, odsączyć je na sitku.
Podczas moczenia śledzi pokroić 2 średniej wielkości cebule w półksiężyce, rozłożyć na płaskim naczyniu, posypać trochę cukrem i pieprzem.
Połączyć i pozostawić na 2h.
Odsączone śledzie pokroić na porcje wielkości od 2-3 cm oraz posypać delikatnie pieprzem. Następnie układać warstwami do słoja w następującej kolejności: cebula, śledź, cebula, śledź…
Każdą warstwę z osobna przelewać olejem. Odstawić do lodówki na całą dobę.
II wersja
Te same składniki z dodatkiem ogórka konserwowego
układ warstwowy w słoju: cebula, śledź ogórek ( cebulę i ogórki pokroić w kostkę)
Składniki
6 płatów śledzi a’la Matias
2 średnie cebule
Pieprz, cukier do posypania cebuli
olej
II wersja
Ogórki konserwowe do przykrycia warstwy śledzi
Podawać z ziemniakami w mundurkach.