Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
Autor: Elina Gulasaryan, Małgorzata Piwowarczyk-Szafirowicz
Temat: Kuchnia Bytnara
Przedmiot: przedmioty zawodowe
Rodzaj innowacji: celowa
Data wprowadzenia: 10 lutego 2021 r.
Data zakończenia: bezterminowo
Zakres innowacji
Adresatami innowacji są uczniowie szkoły oraz osoby zaprzyjaźnione ze szkołą. Czas realizacji innowacji w trakcie roku szkolnego. Innowacja będzie realizowana w ramach doraźnych spotkań autorów z uczniami oraz innym uczestnikami innowacji. Ma ona zachęcać i motywować uczniów do tworzenia własnych przepisów kulinarnych.
24 kwietnia 2021
Czytaj więcej o: INNOWACJA PEDAGOGICZNA "Kuchnia Bytnara" Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara
„Rudego” w Kaliszu, ul. Wodna 11 - 13
Autor: mgr inż. Agnieszka Kocińska
Rodzaj innowacji: organizacyjno – metodyczna
Data wprowadzenia innowacji: XI.2022r.
Data zakończenia innowacji: VI 2025r.
Wstęp
Na wysoką jakość kształcenia zawodowego wpływa efektywna współpraca szkoły z pracodawcami. Zarówno w szkole, jak i w zakładach pracy młodzi ludzie zdobywają wiedzę, umiejętności i doświadczenie niezbędne do funkcjonowania na rynku pracy. Ta współpraca jest korzystna dla każdej ze stron. Wprowadzenie innowacji pedagogicznej ma na celu poprawienie jakości i efektywności kształcenia, poprzez zacieśnienie współpracy między szkołą a pracodawcami. Nawiązanie współpracy z zakładami ułatwia absolwentom zdobycie atrakcyjnej pracy po ukończeniu szkoły a pracodawcy mają możliwość zatrudnienia pracownika kompetentnego, dobrze przygotowanego w swoim zawodzie.
5 listopada 2021
Czytaj więcej o: INNOWACJA PEDAGOGICZNA- „SZKOŁA DLA PRACODAWCÓW-PRACODAWCY DLA SZKOŁY”INNOWACJA PEDAGOGICZNA
TEMAT:
„Ekologia i kulinarny recykling”
Nazwa szkoły: Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, ul. Wodna 11 - 13
Autor: mgr inż. Karolina Kościuszko
Rodzaj innowacji: organizacyjno – metodyczna
Data wprowadzenia innowacji: 31.08.2020r.
Data zakończenia innowacji: maj 2022r.
Wstęp
Pomysł na innowację pedagogiczną jest odpowiedzią na narastający, globalny problem żywieniowy związany z marnowaniem żywności. Każdego roku konsumenci w Polsce marnują 9 mln ton żywności. Obecnie znajdujemy się na piątym miejscu w Unii Europejskiej pod względem wyrzucania żywności, zaraz za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją oraz Holandią. Wprowadzenie innowacji to także wyście naprzeciw wymogom edukacyjnym zawartym w obecnych podstawach programowych dla uczniów kształcących się w zawodach branży hotelarsko - gastronomiczno – turystycznej.
Problem marnowania żywności jest również zauważalny w naszej szkole, co wynika ze złych nawyków młodzieży. Można to zaobserwować podczas sporządzania potraw w ramach kształcenia praktycznego, podczas przerw a także na wycieczkach szkolnych.
29 stycznia 2021
Czytaj więcej o: INNOWACJA PEDAGOGICZNA „Ekologia i kulinarny recykling”